Cursus beschrijvingen 2019-2020

In het TVA IMPRO cursusprogramma werken we met 5 niveaus. Elk niveau wordt gekenmerkt door een eigen kleur, op volgorde van niveau: groen, rood, blauw, paars en geel. In totaal trainen er 10 groepen.

Heb je je keus gemaakt en ben je al lid van TVA IMPRO?
Volg dan de inschrijvingsprocedure om je aan te melden voor het cursusjaar 2019/2020!

Ben je op dit moment geen lid, neem dan contact op met inschrijvingen@tvaimpro.nl om te overleggen welk niveau het meest geschikt is voor jou.

LET OP: op dinsdag starten de lessen om 18:30 (vroeg) en 20:30 (laat), op donderdag om 19:00 (vroeg) en 21:00 (laat).

Dag Tijd Kleuren Docent Thema
Dinsdag 18:30 Groen Michiel Rampaart Basisjaar theatersport
Dinsdag 18.30 Rood Mathijs van Wingerden Vind elkaar, vind de scène
Dinsdag 18:30 Paars Marith Venderbosch Het verhaal vertelt zichzelf
Dinsdag 20.30 Rood Michiel Rampaart Whose Line Is It Anyway?
Dinsdag 20.30 Blauw Sytse Wilman De blauwe draad van het verhaal
Dinsdag 20:30 Paars Marith Venderbosch Verdwaald verhaal
Donderdag 19:00 Rood Jochem Meijer Vrije Scènes.
Donderdag 19.00 TOPmodule meerdere Sketches
Donderdag 21:00 Groen Jochem Meijer Basisjaar theatersport
Donderdag 21:00 Geel Anja Boorsma IMPRO 2.0: van doen terug naar zijn

 

Alle lessen zijn dit seizoen weer in het Polanentheater: Polanenstraat 174
1013 WC Amsterdam. Het cursusjaar begint op di. 17 september 2019.
Klik hier voor alle lesdagen 2019 / 2020

Basisjaar Theatersport

Tijdstip: dinsdag 18:30 – 20:15 – Michiel Rampaart
               donderdag 21:00 – 22:45 – Jochem Meijer

Bij de groene groepen van TVA IMPRO leer je door middel van theatersportgames de basis van improvisatietheater: de vaardigheden om zonder plan het toneel op durven gaan, positief te zijn en in het hier en nu ideeën van anderen accepteren.
Jouw eerste kennismaking met theatersport wordt dit jaar onvergetelijk! De lessen zullen een hoge energie hebben en je zult in een lekker tempo veel games leren. Je zal jezelf en je medespelers leren kennen en verrassen. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan groepsvorming zodat iedereen het leuk vindt om samen én met elkaar te improviseren. We werken toe naar kleine én grote voorstellingen voor je vrienden en familie. Laat de ander stralen en voor je het weet ben je zelf die stralende theatersporter!

top

Vind elkaar, vind de scène

Tijdstip: dinsdag 18:30 – 20.15
Docent: Mathijs van Wingerden
Niveaus: Rood 
(ook toegankelijk voor blauwe, paarse en gele spelers)

Spelplezier staat voorop in de rode groep van Mathijs. Als je samen lol hebt in een scène heb je al gewonnen. Je leert jezelf ongegeneerd en zonder parachute een scène in te gooien, om dan, gefocust op je medespelers, te ontdekken waar de scène over gaat. We gaan aan de slag met verbale, non-verbale en fysieke oefeningen. Vervolgens kom je erachter dat alles wat een scène nodig heeft al aanwezig is. Er ontstaan dan grappige, absurde maar ook ontroerende scènes.

top

Het verhaal vertelt zichzelf

Tijdstip: dinsdag 18:30 – 20:15
Docent: Marith Venderbosch
Niveaus: Paars
(ook toegankelijk voor gele spelers)

Ieder mens heeft verschillende kanten en daarmee verhalen die vertelt mogen worden.

We blijven dicht bij de werkelijkheid en exploreren het spelen van personages met een emotionele gelaagdheid. Het verhaal wat daaruit ontstaat vertelt zichzelf.
We werken aan geloofwaardigheid in spel en in situatie. Durf je te laten raken door je medespeler en daardoor te veranderen. Observeren, luisteren en teruggeven. Wat is je eigen aanbod en wat ligt er al? Wat wil jouw personage? En hoe past dit in het grotere geheel?
Hoe alle verhaallijnen en personages bij elkaar blijven en komen. Hoe je dit uitbouwt. Dat is waar we ons dit jaar op gaan richten.

Daarnaast passeren er verschillende technieken om je verhaal kracht bij te zetten, denk hierbij aan gebruik van het podium en werken met stilte.

Marith improviseert al meer dan de helft van haar leven en is artistiek leider van Rocky Amaretto (improvisatietheater). Na zelf acht jaar te hebben gespeeld bij Aangenaam Verrast (theatersport) in Utrecht geeft ze nu vooral groepen in Utrecht en Amsterdam les. Hierbij ligt de focus op verbinding en de persoonlijkheid van de groep en wat dit de verschillende formats brengt.

top

Whose Line Is It Anyway?

Tijdstip: dinsdag 20:30 – 22.15
Docent: Michiel Rampaart
Niveaus: Rood 
(ook toegankelijk voor blauwe, paarse en gele spelers)

Michiel Rood gaat zich bezighouden met de Whose Line Is It Anyway format (een Amerikaanse improvisatieshow, terug te zien op Youtube). Muzikale games als The Bartender en the Irish Drinking Song en klassiekers zoals Narrate en Dead Bodies. En onbekendere zoals Every Other Line en Greatest Hits. Je leert heldere, inspirerende aanboden doen, kleurrijke personages spelen en je wordt getraind in finding the game. Om een team te worden dat goed op elkaar is ingespeeld is een aanwezigheid van minstens 80% gewenst.

top

De blauwe draad van het verhaal

Tijdstip: dinsdag 20:30 – 22:15
Docent: Sytse Wilman
Criteria: Blauw
(ook toegankelijk voor paarse en gele spelers)

Verhalen vertellen is een belangrijk onderdeel van improviseren. Het opzetten, doorzetten en afronden van één of meerdere verhaallijnen is dan ook een speerpunt van de lessen voor groep Blauw. Hoe zet je de hoofdpersoon en de bijfiguren neer? Wat gebeurt er op het niveau van de handeling en wat op het niveau van de emotie? En hoe houd je het publiek daarbij betrokken? We verkennen diverse narratieve structuren, spelvormen en formats die helpen die verhalen helder, overtuigend en boeiend te maken, verkennen en uitspelen, in zowel short- als longform. Een ander speerpunt is om zicht en grip te krijgen op je ontwikkeling als improvisatiespeler: wat zijn je sterkte punten en waar ligt ruimte voor groei en ontwikkeling maar vooral ook: waar wil je zelf naartoe? Oh en voor we het vergeten: het wordt ook nog eens gewoon heel erg leuk.

Sytse improviseerde tien jaar bij Placebo, won in 2014 het Nederlands Theatersport Toernooi (NTT) met De Vereeniging, richtte vervolgens Het Gevolg op en speelt af en toe in het buitenland met Werewolves: The Improv Show. Hij is zo’n tien jaar actief als docent bij CREA en de meeste improgroepen in en om Amsterdam en Utrecht. Een veilige sfeer en plezier in het spel zijn voor hem belangrijke voorwaarden om te leren, net als passie voor impro, een open houding en koffie.

top

Verdwaald verhaal

Tijdstip: dinsdag 20:30 – 22:15
Docent: Marith Venderbosch
Niveaus: Paars
(ook toegankelijk voor gele spelers)

Verdwaald verhaal

Verdwalen in een verhaal is makkelijk gebeurd. Afslagen nemen en lijntjes volgen die achteraf óf briljant óf irrelevant bleken te zijn. Beide zijn spannend en nodig om tot avondvullende verhalen te komen die boeien en triggeren. We gaan aan de slag met de componenten die nodig zijn om één lang verhaal te vertellen. Hoe kan je elkaar en het verhaal versterken. Wat is er nodig voor een stevig personage die je de hele avond speelt? Werken vanuit stilte, beeld, gedrag en narratief komen allemaal aan bod.
We starten het seizoen met werken aan het format ‘alles op tafel’. Een voorstelling over familie intriges en diepe relaties. Als deze mensen op dat ene moment in de tijd samen komen, wat explodeert of implodeert er dan?
Na deze eerste periode exploreren we verschillende perspectieven om verhalen te vertellen op toneel. We onderzoeken ook nog wat dieper hoe ver je kan gaan in het verdwalen in verhalen. Waar ligt de grens van het doorbreken van structuren. Dit kan voortkomen uit specifieke genres of ontdekkingen op de vloer.

Marith improviseert al meer dan de helft van haar leven en is artistiek leider van Rocky Amaretto (improvisatietheater). Na zelf acht jaar te hebben gespeeld bij Aangenaam Verrast (theatersport) in Utrecht geeft ze nu vooral groepen in Utrecht en Amsterdam les. Hierbij ligt de focus op verbinding en de persoonlijkheid van de groep en wat dit de verschillende formats brengt.

top

Vrije Scènes

Tijdstip: donderdag 19:00 – 22:45
Docenten: Jochem Meijer
Criteria: Rood (ook toegankelijk voor blauwe, paarse en gele spelers)

In de groep Jochem Rood gaan we vrije scènes neerzetten. We gaan als groep aan de slag met het opzetten van scènes, platforms bouwen en het duidelijk neerzetten van karakters. Alles is het waard om gehoord of gezien te worden en we gaan ervoor zorgen dat alles wat we zeggen of doen ook daadwerkelijk gezien en gehoord wordt. We gaan werken met ruimte geven, actief observeren, timing en aandacht geven aan onze handeling.

top

Topmodule: Sketches

Tijdstip: donderdag 19:00 – 20:45
Criteria: Paars / Geel

Je hebt het misschien wel eens gehoord in een repetitie, of na een voorstelling: “Die ene scène, zo grappig, dat zou zo een sketch kunnen zijn.” Een mooi compliment, maar wat bedoelen mensen daarmee? Wellicht bedoelen ze dat de scène geschreven had kunnen zijn, zo goed is ie qua opbouw, onderliggende boodschap of pointe. En dan rijst de vraag: kan dat eigenlijk? Een geïmproviseerde scène uitschrijven en verfijnen. En nog belangrijker: is die scène dan nog wel leuk?

Aangezien vele theatermakers en cabaretiers improvisatie gebruiken als basis van hun scènes, zou je denken van wel. En zou het dan niet fantastisch zijn om eens helemaal in zulke scènes, sketches dus, te duiken? Om eens te onderzoeken wat precies werkt, waar de grap zit, of waarom het grappig is zonder dat er een grap in zit? Om fenomenen zoals subtekst, grapdichtheid en timing uit te pluizen? Zou het niet geweldig voor je vaardigheden en je scène-inzicht zijn om de werelden van het script en de impro met elkaar te vermengen?

Volgens David Groeneveld is het antwoord “Ja,” maar dat kan misschien niet anders gezien zijn achtergrond in en passie voor zowel de kleinkunst als de improvisatie. Hij zal de topmodule coördineren en zorgen voor een lesaanbod door gespecialiseerde docenten. Eén van hen is Mark Kingsford, een ervaren acteur, regisseur en scriptschrijver. Zijn kracht ligt in humor, improviseren en in contact met zijn publiek.

Humor zal serieus genomen worden, met als gevolg dat er hard gewerkt gaat worden en er ook een risico is op huiswerk. Wie weet heeft elke deelnemer aan het eind van deze module wel de lach aan zijn of haar kont hangen!

Spelers van paars en geel kunnen zich hiervoor aanmelden, gele spelers hebben voorkeur. Ook staat de TopModule open voor spelers van buiten. De Spelbeleid Commissie (SBC) besluit wie er wordt geplaatst. Voor de TopModule betaal je een extra bijdrage van 25 euro.

top

IMPRO 2.0: van doen terug naar zijn

Tijdstip: donderdag 21:00 – 22:45
Docent: Anja Sophie Boorsma
Criteria: Geel en paars
(geel heeft voorrang op paars)

Dit programma richt zich op ‘in het moment zijn’. Wat toch echt iets anders is dan ‘in het moment dóen’. En wees eerlijk, veel impro’ers zijn bezig met dat laatste.

De vraag die, zowel on- als offstage steeds weer wordt gesteld is ‘Wat is er NU?’
We gebruiken het lichaam als ingang om in het moment te komen* en onderzoeken waar ons hoofd er iets van vindt en hoe het is om daar dan mee te spelen.
*Je kan onmogelijk ergens anders dan in het moment zijn hè, leuke paradox 😉

We maken, soms met een gastdocent, uitstapjes naar bijvoorbeeld aikido, stem, 5ritmes dans, mindfulness en voice dialogue (o.m. innerlijke criticus), versterken zo het bewustzijn van ‘wat er nu is’ en passen onze ontdekkingen toe in impro-scènes. Zonder teveel focus op format, verhaalstructuur, plot, genre en trucjes. Ook werken we met een aantal lesprogramma’s uit het boek Action Theatre van Ruth Zaporah en met de Meisner acteermethodiek. De invulling van blok 2 hangt af van wat er in blok 1 beviel en is ontdekt, en de groep mag met ideeën en verzoeken komen.

We gaan voor echtheid en levendigheid, en waken ervoor te ‘arti-farti’ te worden. Er mag ook zéker gelachen worden :). De ‘les’ is als een speeltuin waarin spelers onderzoeken, ontdekken, vertragen, spelen en echt contact maken met de ander en zichzelf. Dit vraagt van spelers een zekere zelfredzaamheid, want je wordt minder bij de hand genomen dan je misschien gewend bent. Je krijgt natuurlijk wél veel persoonlijke feedback. Voor de voorstellingen draagt Anja Sophie een simpel kader aan waarin je het geleerde kan toepassen.

Het is fijn als je fysiek in staat bent om lekker te bewegen.

De gele spelers kunnen worden aangevuld met enkele paarse spelers die min. 1 jaar op Paars spelen. Voor de paarse spelers gelden toelatingscriteria, die passen bij de aard van dit programma. We werken hiervoor met bestaande criteria uit het Handboek.
– In de categorie Bereidheid: Openstaan voor experiment, bewust van eigen patronen en valkuilen
– In de categorie Samenspel: contact maken, gevoel voor focus, bewust van het effect van je spel op anderen.
– In de categorie Inzicht en Ingrijpen: Verantwoordelijkheid kunnen nemen en loslaten
– In de categorie Fysiek: gebruik van je lichaam, bewust ruimte gebruik
De SBC beslist welke van de aangemelde paarse spelers in aanmerking komen.

top