Overzicht lesaanbod 2022-2023

 Les vroegLes laat
Dinsdag Mathijs van Wingerden – beginners
18.45 – 20.30
Mathijs van Wingerden – gevorderd
20.45 – 22.30
DinsdagMichiel Rampaart – gevorderd
18.45 – 20.30
Michiel Rampaart – gevorderd
20.45 – 22.30
DonderdagJochem Meijer – gevorderd
21.00 – 22.45
DonderdagJochem Meijer – pro
19.00 – 20.45
Fabián Santarciel de la Quintana /
Esmeralda Detmers – Topmodule
21.00 – 22.45
——————————————————————–

Mathijs van Wingerden – beginners
Dinsdag 18.45 – 20.30

Basiscursus

Bij deze startersgroep van TVA IMPRO leer je d.m.v. theatersportgames de basis van improvisatietheater: de vaardigheden om zonder plan het toneel op durven gaan, positief te zijn en in het hier en nu ideeën van anderen accepteren.
Jouw eerste kennismaking met theatersport wordt dit jaar onvergetelijk! De lessen zullen een hoge energie hebben en je zult in een lekker tempo veel games leren. Je zal jezelf en je medespelers leren kennen en verrassen. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan groepsvorming zodat iedereen het leuk vindt om samen én met elkaar te improviseren. We werken toe naar voorstellingen voor je vrienden en familie. Laat de ander stralen en voor je het weet ben je zelf die stralende theatersporter!


Michiel Rampaart – gevorderd
Dinsdag 18.45 – 20.30

Een nieuw thema over verhalende scenes, tussen kort en lange vorm in- of toch een superscene? In deze groep voor gevorderden bepaal je met je groep welke kant je op gaat, op basis van wat de groep leuk vind.


Mathijs van Wingerden – gevorderd
Dinsdag 20.45 – 22.30

Theatersportgames zetten zich voor in deze groep voor gevorderden.
De lessen zullen een hoge energie hebben en je zult in een lekker tempo veel (nieuwe) games leren. Je zal jezelf en je medespelers leren kennen en verrassen. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan groepsvorming zodat iedereen het leuk vindt om samen én met elkaar te improviseren. We werken toe naar voorstellingen voor je vrienden en familie. Laat de ander stralen en voor je het weet ben je zelf die stralende theatersporter!


Michiel Rampaart – gevorderd
Dinsdag 20.45 – 22.30

De vloer op

Dit jaar gaan we aan de slag met de improvorm “de vloer op”. Spelen, onderzoeken, vaardigheden trainen, experimenteren. Binnen de mogelijkheden van de vorm houd worden de lessen zo energiek en actief mogelijk!


Jochem Meijer – pro
Donderdag 19.00 – 20.45

We gaan werken aan een gestileerde narrative longform. In eerste instantie denk ik aan mysterieuze karakters in een neo noir setting, met invloeden van fantasy. Deze vorm gaan we samen neerzetten en uiteindelijk is het doel om een unieke stijl te ontwikkelen voor onze voorstelling. Ook gaan we werken aan het neerzetten van een complete publiek ervaring, van het moment dat het publiek binnenkomt tot het moment dat het applaus klinkt.


Jochem Meijer – gevorderd
Donderdag 21.00 – 22.45

We gaan aan de slag met verhaallijnen in scenes. Hoe bouw je een mooi verhaal? Niet alleen in een lange vorm maar ook in de individuele scene’s. Tevens gaan we karakters neerzetten en die stevig op het podium neerzetten. Als vorm gaan we werken aan een hero’s journey. Plezier staat voorop in deze vorm.


Fabián Santarciel de la Quintana / Esmeralda Detmers – Topmodule
Donderdag 21.00 – 22.45

Blok 1: Mime met Fabián Santarciel de la Quintana.
Speelde oa bij Orkater. Is nu oprichter van de Mime fabriek en oa docent aan de Mime- opleiding (Academie voor Theater en Dans, AHK te Amsterdam) en de ITW Program (NYU Tisch). Meer informatie over deze docent in de Theaterkrant.

Waarom een topmodule Mime?
Omdat Mime is niet doen alsof maar er Zijn.Een ruimte maken waar training spelen wordt, en creëren wordt training.Met deze Topmodule leer je om juist je lichaam in te zetten om te improviseren, een verhaal te vertellen ofwel theater te maken vanuit non verbale lichaamstaal. Non verbale communicatie gaat om 80% lichaamstaal en dit is wat wij gaan onderzoeken en dat theatraal gaan maken. Je wordt bewust hoe je lichaam en vormen in kan zetten om je intentie als improviseerde speler te versterken. Uitgaande van de basiselementen van mime: beweging, ruimte en beeld zullen we de focus op fysiek spel, ruimtelijke compositie, gevoeligheid, het creëren van een personage vanuit een fysieke hoek en de “mime-nul” te verkennen. De sessies combineren het fysieke werk op de vloer met momenten voor reflectie en dialoog. Elke sessie begint met een warming-up gevolgd door opdrachten en improvisaties gericht op fysiek bewustzijn, ruimtegebruik en het creëren van materiaal en scènes. De makende speler. Of de spelende maker.

Blok 2: tbd met Esmeralda Detmers
Blok 2 is nog open qua inhoud en docent.Dit komt omdat wij in samenspraak met deelnemers ook willen voorzien in de inhoudelijke behoefte van het tweede blok.

Criteria voor deelname:
1. Fysiek willen werken en onderzoeken.
2. Groepsgericht willen zijn en werken.
3. Zelfreflectie en met feedback kunnen omgaan.
4. Op tijd zijn en een committent om 80% van de lessen te willen volgen.
5. Max 10 deelnemers: bij meer aanmeldingen zullen Esmeralda en Fabián een selectie doen.
6. Paars/ Geel en voor improvisatie spelers/acteurs buiten TVA.

Bij teveel aanmeldingen vorm van selectie waarbij gelet wordt op groepssamenstelling (m/v en type speler).